U bent hier:

  1. Welkom
  2. > Geschiedenis

Een stukje geschiedenis

Achtergrond Filmevangelisatie en ontstaan van Kom en Zie

Voordat br. C. van der Dussen Sr. (door velen 'Ome Cor' genoemd) Evangelist werd, was hij boer. Hij was naar Zuid Frankrijk gegaan, waar hij een boerderij gekocht had. Hij hoopte daar, samen met zijn vrouw (tante Annie) een goed bestaan op te bouwen.

Het liep echter anders. Zijn vrouw werd ernstig ziek en zou beslist gestorven zijn aan kanker, als er niet iets bijzonders gebeurd was. Via hun buren waren ze in contact gekomen met christenen. Beide kwamen tot geloof. Door gebed en een krachtige aanraking van God werd ze weer gezond.
Ome Cor en tante Annie krijgen in Frankrijk drie kinderen. Roelie, Cornelis en Geertje.
trailer
Nadat Ome Cor, een profetie heeft gekregen, gaat hij met zijn familie vanuit Frankrijk naar zijn 'Jeruzalem', dat is Capelle aan den IJssel, daar liggen zijn roots. Hij heeft het op zijn hart om door middel van films de mensen te gaan vertellen over Jezus. Daarom koopt hij met een startgift van zijn moeder voor pakweg tweeduizend gulden een kolossale vrachtwagen, eentje waarmee men vliegtuigen placht te vervoeren. Hij mag daar nog niet de weg mee op. De wagen is zowel te lang als te breed. Er moet een chassisnummer komen en een vergunning voor de weg.. En hoewel het volkomen onmogelijk lijkt om van deze wagen een evangelisatie-wagen te maken, wordt er in de gemeente met man en macht aan gewerkt en zorgt mijnheer Van Doorne, jawel, die van de DAF fabriek, er uiteindelijk voor, dat de laatste puntjes op de i komen. En dat nog gratis ook en binnen veertien dagen.
Dezelfde trailer, maar nu opgezet
Per keer biedt de vrachtwagen plaats aan maar liefst 120 mensen. Zeventien jaar lang, rijdt de wagen rond de zomermaanden, acht maanden per jaar, door Nederland en België. Mensen worden genezen en duizenden mensen komen in de wagen tot bekering. Dat was op zich al mooi geweest, maar daarmee is ons verhaal nog lang niet klaar.

Het ontstaan van de Kom en Zie gemeenten.

Ongeveer tegelijkertijd met de komst van de evangelisatiewagen, wordt er een Pinkstergemeente opgericht, die zich al snel vestigt aan de Bermweg en Kom en Zie genoemd wordt, naar de vroegere Franse gemeente van de familie, die Viens et Vois heette. 1965. Evangelisatiewagen voor het pand aan de Bermweg.
Als Kom en Zie in 1981 uit zijn voegen begint te barsten, zoekt de familie naar een nieuwe locatie en vindt zij de kerk op het Oostplein, die maar liefst plaats kan bieden aan 1.100 mensen. Wederom stuit men op iets geheel onmogelijks: Want hoe betaal je even een paar miljoen.
Er zijn toch dagen dat je dat niet op zak hebt. Geen nood, de Gereformeerde kerk geeft hypotheek en het fikse bedrag wordt in no-time afgelost. Bij God is niets onmogelijk. Behalve dan het pand aan de Bermweg te verkopen misschien? Want daar blijkt geen potentiële koper iets mee te kunnen beginnen omdat er geen vergunning voor wordt verleend. Nou, nee ook niet, want daar blijkt God een geheel andere bedoeling voor te hebben. Namelijk om te dienen voor een uitbreiding van Kom en Zie Rotterdam, zodat de Capellenaren nu ook hun gemeente onder handbereik hebben. En zo komt Kom en Zie Capelle van de grond. In totaal zijn er nu vier locaties, namelijk: Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Dordrecht en Schinnen. Met inbegrip van Pinkstergemeente 'De Nieuwe Weg', zijn er in totaal vijf gemeentes.
Rotterdam, Capelle, Dordrecht, Schinnen en De Nieuwe Weg
Zeventien jaar lang evangeliseren in Nederland en België en vijf gemeentes van de grond, een mooi resultaat, kan er nu een punt aan het verhaal?
Nee, het is nog lang niet afgelopen.

De St. Filmevangelisatie maakt haar eigen films.

De filmwagen rijdt niet meer, maar de filmevangelisatie zet zich voort.
Kom en Zie Rotterdam blijkt een uitstekende plaats te zijn voor het maken van nieuwe evangelisatie-films. Er worden camera's aangeschaft, een tiental mensen opgeleid om ze te bedienen en vanaf eind tachtiger jaren wordt vervolgens elke week de dienst opgenomen. Er groeit nu gestadig een schat aan evangelisatiemateriaal.

Er komt een eigen videotheek in de kerk, die films uitleent en verkoopt. En vanaf 1988 worden de diensten regelmatig uitgezonden bij de Stadstv, de SLOR (Stichting Lokale Omroep Rotterdam) en bij TV Rijnmond. In steeds wijdere kring wordt de boodschap verspreid. De roeping krijgt steeds meer inhoud.

De Stichting op TVMaar de kring kan nog wijder en rond 1995 wordt er daartoe eens een visje uitgegooid bij Super TV en niet zon goedkope ook: een half uur 'prime time' (beste tijd) kost maar liefst elfduizend gulden en dat is natuurlijk een enorme uitgave voor een gemeente.
Voorzichtig wordt er een half uur per maand besteld. Maar God komt te hulp: Super TV maakt een enorme vergissing en verkoopt ons zendtijd, die ze al aan een andere klant hadden verkocht. Om het goed te maken krijgen we maandelijks een half uur gratis zendtijd in de schoot geworpen.

Jammer genoeg is het niet van lange duur, maar als Super Channel een poosje later verkocht wordt, heeft de Stichting Filmevangelisatie de smaak van het wijdse uitzenden aardig te pakken.

Onze films wereldwijd te ontvangen in 200 landen via God TV.

Dan krijgt Geertje, die in de loop van de tijd voorzitter is geworden van de Stichting Filmevangelisatie, het op haar hart om een grote vis uit te gooien. Zij neemt contact op met de oprichters van de wereldzender God TV, Rory en Wendy Alec.
Uitzendingen via God TV
En daar blijkt God TV zeer geïnteresseerd, want wij hebben wat zij niet hebben: een schat aan Franstalige films. Er is wereldwijd een enorm tekort aan Franstalig evangelisatiemateriaal. In het overwegend Katholieke Frankrijk wordt er weinig op dit gebied geproduceerd. In haar voormalige, nog Franstalige koloniën is het aanbod nog dramatischer. Daarmee bleek ook God TV te kampen. Zodanig zelfs dat ze gratis uitzenden in het Frans. Vanaf die tijd krijgen we wekelijks zendtijd. Van minimaal 1 uur dienst van Kom en Zie Rotterdam, tot soms wel acht uur per week, afhankelijk van de hoeveelheid films die we sturen.

Onze films te ontvangen in 86 Europese landen via TBN.

Onze filmploeg neemt niet alleen Kom en Zie-diensten op. Zij duikt regelmatig overal op waar er een campagne gehouden wordt, Nice, Metz, Parijs, maar ook dichterbij huis, zoals jaarlijks de campagnes van Eurospirit in Amsterdam. En het is via de directeur van Eurospirit, dat de Europese satellietzender TBN, ons een half uur zendtijd per week aan biedt. TBN zend uit door heel Europa en wordt daarom De Poort van Europa genoemd. Via deze zender komen onze films momenteel in 86 Europese landen terecht.

God TV nu vanuit Jeruzalem.

Dan gebeurt er dit jaar 2002 nog iets opmerkelijks: Het zendstation van God TV verhuisd naar Jeruzalem. Van daaruit bereikt de zender maar liefst 200 landen over de hele wereld. In al die landen kunnen ze dus onze films zien.

De kring kan niet meer wijder, de cirkel is rond. De opdracht uit 1958: 'Ga naar Jeruzalem en verspreid de boodschap van Jezus Christus' is daarmee helemaal letterlijk opgevolgd.

Prijs de Heer!

Bron: Kom en Zie Winterkrant, nr. 1, 2003, pag. 6 en 7
Zie ook:
Kom en Zie Herfstkrant, nr. 4, 2003, pag. 4 en 5
Kom en Zie Zomerkrant, nr. 3, 2007, pag. 12 en 13

Foto's hieronder:
Links: Faciliteiten van God TV in Jeruzalem.
Controlekamer van God TV in Jeruzalem
Controlekamer van God TV in Jeruzalem
Uplink-schotels in Jeruzalem
Uplink-schotels in Jeruzalem
Uplink van God TV naar PAS 10 satelliet

Rechts: Conferentie in Panassac (Zuid-Frankrijk) Conferentie in Panassac (Zuid-Frankrijk)
Conferentietent in Panassac
Voorbereidingen in de tent
Gasten van conferentie kamperen
Cameravrouw


Inhoudsopgave: SFEN

  1. SFEN
  2. Geschiedenis
  3. DVD-Catalogus